Hyppää sisältöön

Työttömyyden kohtaaminen

Työttömyys on useimmiten iso kolaus ja kriisi ihmiselle. Tutut rutiinit auttavat pysymään kiinni arjessa. Lisääntynyttä vapaa-aikaa voi myös hyödyntää sillä aikaa kun etsii työtä. 

Mikä voi auttaa?

Jossain toiminnassa mukana oleminen, vaikkapa vapaaehtoistyön muodossa, erilaiset harrastukset tai mahdollisesti kouluttautuminen, kannattaa ja kartuttaa kokemusta ja antaa usein myös onnistumisen elämyksiä.  Tämä on Feeniks-hankkeemme ytimessä! Myös pätkätyöt voivat avata uusia mahdollisuuksia. Niiden kautta voi löytää vakituisemman työpaikan ja uutta työtä hakiessasi sinulla on näyttöä työkokemuksesta ja halusta tarttua työhön.

Monta tarinaa

Pitkäaikaiseksi työttömyydeksi kutsutaan yli vuoden kestänyttä työttömyyttä. Työttömäksi voi joutua monen eri asian johdosta. Ei ole siis yhtä tarinaa ja kohtaloa! Erityisesti laman aikaan monet yritykset ja toimijat joutuvat luopumaan osasta työntekijöitään ja irtisanomisilta ei aina voida välttyä. Opiskelujen loppumisen jälkeen voi olla, ettei työpaikkaa ole vielä löytynyt. Sairastuminen tai vammautuminen voi heikentää jo työssä olevan selviytymistä. Joillekin työttömyyspätkä voi olla jopa tervetullut hengähdystauko kiireisessä elämässä.

Työnhakuun?

Entä työnhaku? Siihen liittyy usein stressiä ja työtä ei välttämättä löydy hetkessä. Työnhaku vaatii paljon työnhakijalta. Työn saamista voivat vaikeuttaa esimerkiksi hakijan ja työnkuvan yhteensopimattomuus, mutta myös esimerkiksi alueelliset työllistymismahdollisuudet voivat olla heikot. Myös ikä saattaa tuntua esteeltä. Siihen ei kannata kuitenkaan juuttua vaan joku voi tarvita juuri sinun osaamistasi.

Aina löytyy apua

Muista, että työttömyydestä johtuviin mielenterveysongelmiin, talousvaikeuksiin ja muihin hankaluuksiin voi ja kannattaa hakea apua. Vaikka erityisesti miehillä avun hakemisen kynnys on usein korkea, kannattaa arvostaa itseään niin paljon ettei hautaudu kotinurkkiin vaan pyytää apua.

Tutustu myös Työluuriin https://feenikshanke.fi/tyoluuri/