Hyppää sisältöön

Uusia tuulia ja haasteita

Blogi

Olin aiemmin noin 14 vuotta kaupallisella alalla asiakaspalvelutehtävissä. Sitten elämäni hieman muuttui. Tuli ääniongelmia ja YT-neuvottelut. Mitä tehdä, kun haluaisi tehdä töitä, mutta ei pysty? Miten jatkaa irtisanomisen jälkeen?

Kohdallani asia onneksi ratkesi, kun sain päätöksen kuntoutuskoulutuksesta. Uuden opiskelua oli siis tiedossa. Päädyin päivittämään osaamistani digitaalisella markkinoinnilla. Samalla pääsin työkokeiluun tänne Feeniks-hankkeeseen.

Välillä tuntui, ettei kovalevylläni ole enää tilaa kaikelle uudelle.

Täytyy myöntää, että alkuun olin hieman jännittynyt ja pihalla. Olin kuitenkin ollut saman yrityksen palveluksessa noin neljänneksen elämästäni ja oli muodostunut jo omat tietyt rutiinit. Uudenlainen työympäristö, uudet työtehtävät, paljon uutta opittavaa ja lisäksi päälle vielä opinnot – paljon muuttujia lyhyen ajan sisään. Välillä tuntui, ettei kovalevylläni ole enää tilaa kaikelle uudelle. Haastavalta tuntui…

Nyt noin 3kk myöhemmin tilanne on ns. normalisoitunut. Pikkuhiljaa olen päässyt paremmin mukaan nykyiseen työelämään ja -tehtäviin. Päivittäin pääsen tekemään käytännössä asioita, joita olen opiskellut ja haastamaan osaamistani. Samalla olen oppinut uutta ja päässyt kokeilemaan uusia asioita ja tehtäviä. Ilmapiiri on kannustava ja virheitäkin saa tehdä. Olen kokenut onnistumisen iloa ja jopa nauttinut työstä.

”se antaa enemmän kuin ottaa.”

Olen myös yksi Feeniks-hankkeen mentoreista ja vedän kahta eri ryhmää. Aiemmin soittelin bändeissä, mutta harrastus on syystä tai toisesta jotenkin jäänyt. Luonnollisesti, kun sain päättää ryhmieni aiheen, ne liittyvät musiikkiin. Toinen on Suomirock -aiheinen keskusteluryhmä ja toinen bändijammailu. Nämä ovat tuoneet päiviini erittäin mielenkiintoisen lisän. Mukavia keskustelua ja jamisessioita. Olen kuullut jonkun sanovat vapaaehtoistyöstä, että: ”se antaa enemmän kuin ottaa.” Kohdallani se pitää paikkansa. Mielekästä tekemistä, josta on toivottavasti iloa ja apua myös muille.

Edustan itse Feeniks-hankkeen kohderyhmää. Keski-ikäinen mies, joka jäi työttömäksi. Itse opiskelin uutta ja vaihdoin alaa. Tiedän, että olen siinä mielessä onnekas, että pääsin kuntoutuskoulutukseen, joka mahdollisti opinnot. Kaikilla ei tätä mahdollisuutta välttämättä ole. Feeniks-hankkeessa yhtenä tärkeänä osana on juurikin uuden oppiminen. Se voi olla omatoimista, ohjattua, työpaikalla tapahtuvaa tai muulla tavoin. Tärkeintä on kuitenkin, ettei jää paikalleen, vaan on utelias oppimaan uutta. Näin on myös mahdollista jatkossa sopeutua paremmin työelämän muutoksiin.

-Jouni