Hyppää sisältöön

Pää pinnalla -podcast

Mikko Kuustosen juontamassa podcastissa miehet ja talouden asiantuntijat keskustelevat rahankäytöstä, puhumisesta ja miehuudesta.

Feeniks-hankkeen ja Santanderin yhteisessä Pää Pinnalla -podcastissa miehet ja Mikko Kuustonen raottavat rahaan ja miehuuteen liittyviä tabuja. 

Mikko Kuustosen juontamassa podcastissa miehet ja talouden asiantuntijat keskustelevat rahankäytöstä, puhumisesta ja miehuudesta. Sarjan tarkoituksena on kannustaa suomalaisia ja erityisesti miehiä puhumaan raha-asioista.

Rauhanturvaajaliiton Henri kertoo 6. jaksossa millaista talouden hallinta on rauhanturvaajana ja isänä.

Miksi teimme podcastin rahasta? 

Feeniksin tehtävänä on tukea mentoroinnin kautta keski-ikäisiä miehiä, joiden töitä konkurssit ja digitalisaatio muuttavat.

-Oleellista on, että jokainen heistä ja meistä käyttää rahaa, mutta harva meistä puhuu rahasta edes parhaille ystävilleen. Vertaisuus, mentorointi ja ystävyyssuhteet auttavat meitä parhaillaan puhumaan työttömyyteen, uraan tai miehuuteen liittyvistä kysymyksistä. Siksi me teemme tämän podcastin, kertoo Miikka Vuorinen, Feeniks-hankkeen hankepäällikkö.

Maksuhäiriömerkintä on jo lähes 400 000 suomalaisella, ja koronaviruksen aiheuttaman taloustilanteen myötä merkintöjen pelätään lisääntyvän. 25–44-vuotiaista miehistä joka seitsemännellä on maksuhäiriömerkintä. 

Vuoden isä (2019) ja Miessakkien vapaaehtoinen Jukka kertoo jaksossa isyyden ja talouden värikkäistä vaiheistaan.

-Keskimäärin joka kaveriporukassa yhdellä tai kahdella on häiriömerkintä, mutta aiheesta ei puhuta. Isot rahaan liittyvät päätökset tehdään arjessa liian usein täysin yksin. Luonnollisesti rahaan liittyvät tabut sekä maksuhäiriömerkinnät ovat yleisempiä silloin, jos elämäntilanne muuttuu yllättäen esimerkiksi työttömyyden takia. Me haluamme rohkaista ihmisiä puhumaan rahasta, huolista ja avuntarjoamisesta kavereiden kesken, päättää Vuorinen.

Aseman lapsien aktiiviset vapaaehtoiset Olli (20 v.) ja Olli ( 70 v.) keskustelevat siitä, miten monella tapaa isyyttä ja tukea voikaan tarjota toisille.
Rahasta riiteleminen parisuhteessa voi myös loppua. Pekka ja Parisuhdekouluttaja sekä kirjailija Marianna Stolbow keskustelevat rahasta parisuhteessa.
Kun firman talous sakkaa, apua on tarjolla. Kiinteistövälittäjä Sami ja Yritys-Suomi neuvontapalvelun kehityspäällikkö Jari Leskinen keskustelevat yrittäjän taloudellisesta taakasta vaikeina aikoina.
Moni mies pelkää työttömyyttä ja rahattomuutta, vaikka näin ei tarvitsisi olla. Työttömyyden ja niukan ajan taloudesta keskustelemassa työttömänä kahdesti ollut Matti sekä Valtiovarainministeriön Olli Kärkkäinen.

Aiheita keskiluokkaisuudesta työttömyyteen ja yrittäjyyteen

Pää pinnalla -podcastin ensimmäinen jakso käsittelee työttömyyttä ja rahaa. Vieraana on Feeniksin mentori Matti. Tulevissa jaksoissa käsitellään erilaisia ajankohtaisia ja ajattomia aiheita. Näitä ovat mm. yrittäjyys, parisuhde ja raha, sekä keskiluokkaisuus. 

Mikko Kuustonen on myös itse kokenut epävarmuutta

-Uskon intohimoisesti tarinoiden ja aitojen elämänkokemusten merkitykseen. Tarvitsemme vertaistukea ja ymmärryksen siitä, että yksin emme selviä. Olen työskennellyt neljä vuosikymmentä vapaana taiteilijana ja tiedän mitä epävarmuus arjessa merkitsee. Tiedän myös, kuinka sinnikkäästi ihmiset etsivät ratkaisuja, ja juuri tässä luovuus usein kirkastuu, Kuustonen sanoo. 

Haluatko kertoa oman tarinasi rahasta ja puhumisesta? 

Etsimme tarinoita siitä, miten rahasta puhuminen on auttanut miehiä.


Pää pinnalla -podcastin tausta 

Feeniks-hankkeen ja Santanderin edustajat tutustuivat toisiinsa RadioMedian vastuullisuusohjelman kautta. Yhteisten neuvotteluiden myötä syntyi ajatus yhteisestä, miehille suunnatusta podcastista. Tämä yhteistyö auttaa Feeniksin kohderyhmään kuuluvia miehiä haastavassa elämäntilanteessa. Nyt alkanut yhteistyö Santanderin kanssa ei sisällä minkäänlaista rahaliikennettä kumpaankaan suuntaan. Podcast ja sen markkinointi ovat Santanderin rahoittamia. Feeniks-hanke vastaa kokemusasiantuntijoiden kokemuspalkkioista.