Hyppää sisältöön

Alueelliset interventiot

Alueelliset interventiot -ohjelma

Vastauksena työelämän epävarmoihin aikoihin, Feeniks-hanke on lanseerannut Alueelliset interventiot -ohjelman. Ohjelmassa tehdään yhteistyötä erityisesti kuntien kanssa, joiden miesvaltaisten alojen työtehtäviin liittyy epävarmuutta. Ohjelman tavoitteena on vahvistaa lomautuksia tai irtisanomisia kohdanneiden keski-ikäisten miesten hyvinvointia sekä oppimis- ja työelämävalmiuksia. Tukea tarjotaan ympäri Suomea.

Kevään mentorikoulutukseen (14.-16.5.) on lähtenyt nyt kuntia ja yhdistyksiä seuraavilta alueilta: Kemi, Vaasa, Vantaa, Naantali, Porvoo.

Ohjelma pilotoitiin ja käynnistyi Jämsässä!

Työelämätaitojen, oppimisen ja osallisuuden vahvistamista kuntatasolla

Mentorivetoiset tukiryhmät

Alueelliset interventiot -ohjelmassa koulutetaan mentoreita rakentamaan eri puolille Suomea miesten hyvinvointia ja osaamista tukevia harraste- ja taitoryhmiä. Ryhmissä vapaaehtoiset mentorit ohjaavat toimintaa ja tarjoavat osallistujille yksilöllistä tukea. Lisäksi ryhmä tarjoaa vertaistukea uuden suunnan löytämisessä.

Ohjelman ytimessä ovat maksuttomat mentorikoulutukset, joita järjestetään yhdessä eri kuntien ja järjestöjen kanssa. Koulutuksen jälkeen järjestöt saavat itselleen uutta mentoreiden ohjaamaa ryhmämuotoista vapaaehtoistoimintaa, joka tukee miesten hyvinvointia ja ryhtymistä esimerkiksi uusiin opintoihin tai alan vaihtoon. Toiminta juurrutetaan välittömästi aina osaksi eri kuntien toimintaa.

Ryhmä voi keskittyä urheilulajien lisäksi esimerkiksi grafiikkaan, ohjelmointiin tai eri ohjelmistoihin. Ratkaisevaa on miesten oma kiinnostus toimintaa kohtaan. Mukana on myös ohjelmistoyrityksiä ja halukkailla onkin mahdollisuus oppia uusia työllistymistä tukevia taitoja yhdessä toisten kanssa.

Oppimista ja työelämätaitoja tukevat ryhmät toimivat eräänlaisena siltana elämän sumuisissa vaiheissa. Ne luovat vakautta. Toisten miesten seura ja tuki auttaa osallistujia löytämään omaa uutta suuntaa. Mentoreille uusien taitojen opettaminen vahvistaa omia johtajuus-, oppimis- ja mentorointitaitoja – Taitoja, joita tarvitaan tämänhetkisessä ja huomisen työelämässä.

Alueelliset interventiot -ohjelma pähkinänkuoressa

Kenelle: Kunnille ja järjestöille, jotka haluavat tukea oman alueensa miesten hyvinvointia, työelämätaitoja ja yhteisöllisyyttä.

Milloin: Miehille suunnattuja mentorikoulutuksia järjestetään 3–4 kertaa vuoden 2021 aikana. Katso tarkempi aikataulu tästä.

Mitä: Vapaaehtoisen mentorin ohjaamia, oppimista ja työelämätaitoja tukevia harrasteryhmiä keski-ikäisille miehille.

Miksi: Työpaikan vaihtaminen, uusien taitojen opiskeleminen ja yksityiselämän muutokset ovat todistetusti helpompia jaettuna toisten kanssa. Maksuton harrastus ja mentorointi tukevat osallistujien osallisuutta, hyvinvointia ja oppimisvalmiuksia.

Kustannukset: Maksutonta miehille, kunnille ja järjestöille. Koulutuksesta ja koulutuksen kuluista vastaa Feeniks-hanke.

Kohderyhmä: Keski-ikäiset miehet.

Kesto: Helmi–joulukuu 2021

Koordinointi: Feeniks-hanke (Sosped-säätiö)

Aikataulu

KEVÄT 2021

Kunta- ja järjestöinfot: 11.3. & 25.3. klo 15–16
Sitoutuva ilmoittautuminen:
7.4.
Mentoreiden ilmoittautuminen päättyy:
7.5.
Mentorikoulutus (viikonloppu):
14.-16.5.

SYKSY 2021

Kunta- ja järjestöinfot: 27.8. & 2.9. Klo 15–16
Sitoutuva ilmoittautuminen: 6.9.
Mentoreiden ilmoittautuminen päättyy: 29.9.
Mentorikoulutus (viikonloppu): 15.-17.10.

Lisätietoja

Hankepäällikkö Miikka Vuorinen miikka.vuorinen@sosped.fi / 040 164 6411