Hyppää sisältöön

Voi hyvin kesällä!

Blogi

Yritykset tarvitsevat toimivan strategian pysyäkseen toimintakykyisinä. Samoin on ihmisen laita. Kesä on hyvä aika päivittää myös oma, henkilökohtainen strategia. Tässä ehdotuksemme viiden K:n strategiaksi.

1. Koe!

Anna aistisi herätä ja nauti ympäröivästä luonnosta. Metsä tuoksuu sateen jälkeen, järven vesi huuhtelee ihoa ja linnut kirmaavat taivaalla. Paljain jaloin koet yhteyden maahan. Heinät heiluvat tuulessa. Aistien avaaminen rentouttaa. Tunnet itsesi läsnäolevaksi ja rennoksi. 

2. Kysy!

Sinun ei tarvitse yrittää aina vain tietää. Voit sen sijaan vaan kysellä, myös niitä ”tyhmiä” kysymyksiä. Tutkimusten mukaan meitä pidetään jopa fiksumpina kun emme vain yritä päteä vaan kiinnostumme mitä muilla on meille annettavaa. Kysyminen on myös erinomainen keino oppimiseen. Moderni johtaminen perustuu enemmän kysymiseen kuin käskemiseen. Armeijassakin nykyään syväjohdetaan. Siinä kysyminen ja kohdan neljä kannustus ovat keskeisiä johtamisen keinoja.

3. Kiitä!

Kun saat hyvää palvelua, kiitä. Kun joku tekee sinulle pienenkin palveluksen, kiitä. Kokeile miten kiittäminen muuttaa tilanteita, joissa kohtaat muita ihmisiä. Usein kiitollinen tuo hyvää mieltä sekä kohteelle, että erityisesti kiittäjälle. On niitäkin, jotka innostuvat kirjoittamaan ylös kiitollisuuden aiheita huomatakseen sitä hyvää, mitä elämässä on.

4. Kannusta

Kun ystäväsi, puolisosi, työ- tai harrastuskaverisi on epävarma, kannusta. Auta häntä näkemään ratkaisuja ongelmien sijaan, ideoita puutteiden ohi. Kannustus voi olla puuttuva palanen toisen ihminen tiellä kohti onnellisempaa arkea. Ja siihen riittää usein muutama täsmäsana: ”Hyvin se menee”. 

5. Kerro

Kun elämässä jokin hiertää tai kiusaa, on hyvä opetella puhumaan siitä. Vaikka henkilö, jolle huolesi kerrot, ei osaisi sitä ratkaista, voi oma olo kuitenkin parantua – jopa radikaalisti. Monilla meistä on kehitettävää hankalista asioista puhumisen taidossa. Voi tuntea häpeää tai ettei halua vaivata muita. Mutta kannattaa! Siksi myös olemme perustaneet Työluurin. Siellä vapaaehtoiset kuuntelevat erityisesti työn maailmaan liittyvissä huolissa. Työluurin puhelinnumero on 060110015 ja se päivystää maanantaista perjantaihin klo 13-16 sekä klo 17-20. Lauantaisin Työluuri on avoinna klo 13-16. Lue lisää https://feenikshanke.fi/tyoluuri/