Hyppää sisältöön

Jämsän miehet äänikirjojen kimppuun

Blogi

Jämsässä viime syksynä aloitettu Alueellisten interventioiden ohjelma on saanut miehet hyvin liikkeelle. Feeniks-hankkeen kouluttamat mentorit ovat keksineet aivan uusia ryhmäideoita, jotka eivät koronaa hätkähdä.

”Tämä on mainio keino innostaa miehiä lukemaan sekä päästä myös jakamaan lukukokemuksiaan”, kertoo äänikirjapiiriä vetävä jämsäläinen Pekka Koivuniemi. 

Piirin ideana on kuunnella yhdessä valittuja kirjoja Nextory-äänikirjapalvelussa. Sen jälkeen kokoonnutaan Teamsin välityksellä keskustelemaan kirjasta. 

Miesten kuuntelulistalla on nyt Kari Hotakaisen kirja Kimi Räikkösestä. ”Kaikki olivat innostuneita tästä kirjasta”, Pekka naurahtaa.

Lukupiirissä on nyt mukana Pekan lisäksi viisi paikallista miestä. Ja halu päästä lukemaan on kova! ”Miehet voivat puhua lukupiirissä myös muista itseään askarruttavista asioista. Kyllä tämä on vertaistukea parhaimmillaan”, Pekka sanoo.

Keskusteluryhmä Kaipolan irtisanotuille

Jämsäläinen Ari Nurminen haluaa tukea erityisesti Kaipolan tehtaan irtisanottuja miehiä. Hänellä on pitkä työkokemus paperiteollisuuden henkilöstöhallinnosta. Ari tietääkin, että miten ison tarpeen kuuntelulle voi irtisanomisen paikka tuoda. 

Ensin kokoontumisrajoitukset tosin harmittivat, mutta sitten löytyi idea, joka ei koronasta hätkähdä. ”Olen käynnistämässä Kaipolan paperitehtaan irtisanotuille miehille verkossa toimivaa keskusteluryhmää. Siihen voivat tulla mukaan toki kaikki miehet, jotka haluavat jakaa kokemuksiaan ja saada vertaistukea muilta miehiltä, Ari muistuttaa.

Vaikka ryhmä kokoontuu verkossa, uskoo Ari, että miehet tulevat kuulluiksi. ”Vaikeampien tunteiden jakaminen voi olla etänä jopa helpompaa kuin naamatusten”, hän kertoo.

Feeniks-hankkeen Alueelliset interventiot -ohjelma laajenee keväällä 2021 ympäri Suomen useille uusille paikkakunnille.